Hiša kulture Šmartno - Goriška brda | Šmartno 38-40, 5211 Kojsko | Urnik: ponedeljek-petek: 10.00-18.00, sobota-nedelja 9.00-20.00
+386 41 341 149

Turistično društvo Martinc

Šmartno, 18. februar 2013 – V petek, 8. februarja, so v Šmartnem ustanovili društvo Martinc, ki bo odslej združevalo vse, ki si želijo kulturne podobe Brd in kulturnih vsebin, dobrodošlih za kulturo bivanja domačinov in zanimivih za kulturno in trajnostno naravnani turizem kot razvojno priložnost Brd. Ustanovitev društva je bila dolgoletna želja številnih Bricev in drugih, ki poznajo Brda, njihovo kulturno bogastvo in potenciale tega območja.

V Kulturno turističnem društvu MARTINC si bodo zato prizadevali za kulturo bivanja v Brdih, še posebej v Šmartnem, ki ga razumejo ne le kot kulturni spomenik, pač pa kot kulturno središče Brd, v najširšem pomenu te oznake. V Šmartnem želijo vzpostaviti kulturno turistično središče, ki bo skrbelo za razvoj odličnosti in konkurenčnosti, tako na področju kulture kot turizma ter tako v Šmartnem kot v celotnih Brdih. Središče, ki bo koristilo vsem, najprej domačinom in Bricem, pa tudi obiskovalcem od blizu in daleč, vsem generacijam. Neposreden povod za ustanovitev društva je tudi pozitivna izkušnja z organizacijo martinovega v Šmartnem, novembra 2012, v organizacijo katerega je bilo vključenih veliko število domačinov, in zelo dober obisk jaslic, ki jih je oblikovala skupina ustvarjalnih domačinov iz Šmartnega in s pomočjo katerih so zbrali sredstva za Fundacijo Vrabček upanja (za pomoč otrokom v Bolnišnici Stara Gora).

Osrednje delovanje društva temelji na ustvarjalnem odnosu do spoznavanja, ohranjanja in razvijanja kulturne in naravne dediščine Brd, predvsem s ciljem razvijati kulturo bivanja domačinov in drugih Bricev, pa tudi za razvoj okolju prijaznega in trajnostno naravnanega turizma – kot primerne razvojne priložnosti za celotna Brda.

Zato bodo v Kulturno turističnem društvu, v Šmartnem in drugod v Brdih, razvijali številne dejavnosti, si prizadevali za organizacijo kulturnih prireditev, predvsem tistih, povezanih z briškim etnološkim izročilom, različnih predavanj s področja kulture in turizma, različne delavnice s področja kulture bivanja, različnih oblik izobraževanja, pa tudi razstav, koncertov in drugih dogodkov, s katerimi bodo bogatili življenje domačinov in obenem turistično ponudbo Brd. Prepričani so namreč, da edinole zadovoljni domačini, skupaj z drugimi partnerji in strokovnjaki, lahko ustvarjajo kulturo bivanja kot osnovo za kulturni turizem, primeren kulturnemu spomeniku, kot je Šmartno, in kulturno izjemno zanimivi pokrajini, kot so Brda.

»Društvo združuje številne domačine, strokovnjake zelo različnih področij, z bogatimi izkušnjami s področja izročila, kulture, turizma in organizacije dogodkov. Vse možnosti imamo, da Šmartno v resnici postane biser Brd, Brda pa pokrajina, v svetu dobro znana po številnih oblikah kulturnega turizma,« je po ustanovitvi povedala Tatjana Šundovski Bašin, predsednica društva.

Ime društva izhaja iz bogatega briškega vinogradniškega oz. kletarskega izročila. Martinc je namreč jabolko, v katerega je gospodinja, dan pred martinovim, nabodla vejice lovorja, brina, pelina, sivke in rožmarina ter ga postavila na sod v kleti. Martinc je prerokoval naslednjo vinsko letino: če je segnil, je napovedoval slabo, če pa se je posušil, dobro naslednjo vinsko letino. Drugi pomen te besede je povezan z grozdjem, ki je dozorelo šele ob martinovem.

Več informacij:
Tatjana Šundovski Bašin, m 041 341 149

Lokacija Hiše kulture šmartno v Brdih

Kje se nahajamo

HIŠA KULTURE ŠMARTNO Šmartno 38-40, 5211 Kojsko
Urnik: pon.-pet. od 11.00 do 17.00, sob.-ned. od 10.00 do 20.00. Ogled razstav je možen tudi po predhodnem dogovoru: 041 341 149

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLI Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve TUKAJ.